Uw glas in lood verdient extra aandacht bij het schoonmaken, omdat sommige schoonmaakartikelen schade kunnen veroorzaken. Zo kunnen ammoniak en azijn het lood aantasten en sommige schuurmiddelen kunnen krassen op het glas veroorzaken. Ook verf verwijderende middelen moeten vermeden worden, deze kunnen de kit aantasten of zelfs oplossen.

Wat u wel kunt gebruiken:

Schoonmaakmiddelen zonder ammoniak, glassex werkt bijvoorbeeld prima.

Doeken, keukendoeken of keukenrol. U kunt ook verfrommelde kranten gebruiken, zoals men vroeger deed.

Wattenstaafjes of oude tandenborstels.

Nieuwe, enkelvoudige scheermesjes en extrafijne staalwol.

Het schoonmaken van het glas:

Maak elk ruitje apart schoon. Spuit het schoonmaakmiddel op een doek (niet direct op het glas) en maak het glas stukje bij beetje schoon. Voor het streeploos schoonmaken kunt u elk ruitje nawrijven met een droge doek.

Wattenstaafjes zijn ideaal om de kleinere stukjes glas schoon te maken en om in de kleine hoekjes te komen.

Voor het schoonmaken van glas met structuur gebruikt u de oude tandenborstels. Gebruik een borstel met het schoonmaakmiddel en een andere om eventuele strepen weg te wrijven.

Verfspatten kunnen voorzichtig weggeschraapt worden met een enkelvoudig scheermesje of hele fijne staalwol. Grove staalwol, schuursponsjes of andere schuurmiddelen kunnen het glas beschadigen.

Sommige laksoorten en verf kunnen oplossen door te wrijven met aceton of gedenatureerde alcohol. Gebruik deze stoffen echter met mate, ze kunnen de lak van het houtwerk beschadigen en zullen zeker de kit tussen de loodprofielen oplossen.

Let op:

De kit onder het lood niet verwijderen. Zonder de kit zal het raam niet wind- en waterdicht zijn. Tevens zal het raam gaan rammelen en kunnen de ruitjes mogelijk zelfs barsten.

Het lood niet oppoetsen, het behoort dof grijs of zwart te zijn. Als het lood erg smerig is door verfspatten kunt u het heel voorzichtig afkrabben en licht behandelen met extrafijne staalwol.

Als uw glas in lood raam bol gaat staan, de soldeerpunten zijn gebroken, als het rammelt of als het lood er korrelig uitziet, dan heeft uw raam professionele aandacht nodig. ’t Ruitje komt gratis (in een straal van 15km rond Gouda) bij u langs om een prijsopgaaf te doen.